Türkiye’nin köfteleri...

Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan köfte, kültürel zenginliğimizin de bir yansıması olarak Türkiye’de yaklaşık 300 farklı türde hazırlanıyor. İzmir köftesinden İnegöl köftesine, kasap köftesinden suluköfteye kadar farklı pişirme teknikleri ve malzemeleri ile sofralarımızın en zengin yemeklerinden biri olan köfteyi yediden yetmişe hepimizin çok sevmesinin bir nedeni de herkesin damağına hitap eden en az bir köfte çeşidinin bulunması…

Köfte, esasen Acemce’den dilimize giren bir kelime. Ama değişmiş olarak… “Küfte” Acemce bir sözcük ve İranlılar bunu, içi yumurtalı ve sebzeli, dışı ise kıymadan oluşan bir karışımla hazırlanan ve tıpkı bizim köftelerimiz gibi yuvarlanarak şekil verilen bir yemek için kullanıyorlar. Küfte’nin diyebiliriz ki sadece adını almışız İran’dan çünkü hemen her yemekte olduğu gibi tanıştığımız bu lezzete de kendimize ait o kadar çok usul ve malzeme eklemişiz ki ortaya yepyeni ve bambaşka bir yemek çıkıvermiş. Köfte çeşitliliğimiz sadece Türkiye’ye ait baharatlardan, hazırlanış ve pişirme usullerinden etkilenmemiş, Rumeli gibi farklı topraklardan ülkemize göç eden ustalar sayesinde farklı coğrafyaların zenginliğini de kazanmış durumda. Tıpkı Tekirdağ köftesinde olduğu gibi…

Tekirdağ Köftesi
Tatile giderken Tekirdağ eğer yol üzerindeyse, yol boyunca sıralanmış köftecilerin yılın her ayında kalabalık olduğunu görürsünüz. Buraya kadar gelmişken namı tüm Türkiye’yi sarmış ünlü Tekirdağ köftesini yemeden yola devam etmek olmaz elbette… 1920’li yıllarda Selanik’ten göç edenlerin Tekirdağ bölgesine getirdiği bilinen bu eşsiz lezzetin basit gibi görünse de özel bir formülü var. Dana kaburga ve antrikot etleri ve kuzu eti, içine katılan soğan, sarımsak, maydanoz ve baharatlardan oluşan malzemenin iki kez çekilmesiyle hazırlanıyor. Tekirdağ köftesi hazırlandıktan sonra da bir gün bekletilip öyle pişiriliyor. Evde yapmak isterseniz biraz meşakkatli ama mümkün. Daha kısa sürede hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşmak isterseniz Pınar Tekirdağ Köfte tam size göre...

İnegöl Köftesi
Yine göçmenler sayesinde damaklarımızı şenlendiren bir lezzet İnegöl köftesi. 1900’lü yılların başlarında Bursa’nın İnegöl ilçesine göç eden Balkan Türkleri’nin beraberlerinde getirdikleri bu lezzet, yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Farkı ve lezzeti
kuzu ve dana eti ile makul oranda baharatın karışımından geliyor. Hazırlanması ve lezzetine ulaşılması kolay değil... İnegöl’e yakınlarda yolunuz düşmeyecekse, en kolayı Pınar İnegöl Köfte almak olmalı...

Cızbız Köfte
Cızbız köfte için “Anne köftesi” desek haksızlık etmemiş oluruz. Annelerin evde hazırladıkları köfteye benzeyen cızbız köfte, az baharatlı oluşu ve yalın lezzeti ile diğer köftelerden ayrılıyor. Tekirdağ ve İnegöl köfteleri uzun ve ince formdayken, cızbız köfte yuvarlak bir formda hazırlanıyor. Çocukken ilk yediğimiz, annemiz yaptığı için belki de en çok sevdiğimiz köfte olan cızbız köfte de Pınar’ın ürünleri arasında yer alıyor. Pınar Dana Cızbız Köfte ile hızlı ve pratik şekilde hem lezzetli hem de doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Kasap Köfte
Geçmişte mahalle kasaplarının özenle hazırlayıp sattığı, dana etinden, soğandan ve çeşitli baharatlardan oluşan köfteye “kasap köfte” adı verilirdi. Bugün bu gelenek eskisi kadar yoğun olarak sürmese de kasap köftelerinin tadı Türkiye’de yaşayan çoğu kişinin damağındadır. Etin en lezzetli yerinden, uygun miktarda baharatla hazırlanan bu köfteyi bazen evde, bazen de pikniğe giderken mangalda pişirmek için alırdık. Siz de evde hazırlayabilir, kasaptan alabilir veya Pınar Kasap Köfte ile evinizde köfte keyfini doya doya yaşayabilirsiniz.

Akçaabat Köfte
Trabzon’un Akçaabat ilçesine ait meşhur bir köfte çeşidi olan Akçaabat köftenin kokusunu çok uzaktan bile almanız mümkündür, sebebi de içindeki sarımsağın pişince etrafa yaydığı iştah açıcı aromadır. Yanında ızgara biber ve piyazla servis edilen Akçaabat köftenin lezzetini evinize de taşımak isterseniz, Pınar Akçaabat Köfte’yi denemenizi tavsiye ederiz.

Misket Köfte
Farklı usullerde ve garnitürle pişirilebilen, formu ve tadındaki hafiflik sayesinde soslu yemeklere çok yakışan misket köfte bazen sulu köfte yemeğinde, bazen daha küçük formuyla bir çorbada karşımıza çıkabiliyor. Bir de tabii kuru olarak pişirilip, yanına ister patates kızartması, ister pilav alabileceğiniz, bazen domates sosuyla bazen de ketçapla tatlandırabileceğiniz, sofraya gelişi sizin zevkinize ve maharetinize kalmış bir köfte bu... Türkiye’nin en sevilen köfte çeşitlerini araştırıp bu doğrultuda ürünler sunan Pınar’ın köfte ailesinde elbette Pınar Misket Köfte de var.