HATAY YEMEKLERİ

ÜLKEMİZİN EN ZENGİN VE LEZZETLİ YEMEKLERİNİN HAZIRLANDIĞI ŞEHİRLERDEN BİRİ DE HATAY. HİÇ GİTMESENİZ BİLE MUTLAKA BİLDİĞİNİZ BİR YEMEĞİ, HİÇ OLMADI TATLISI VARDIR. BU SAYIMIZDA İSTANBUL FATİH’TEKİ HATAY MEDENİYETLER SOFRASI’NA KONUK OLDUK VE FARKLI ŞUBELERİ DE BULUNAN RESTORANIN KONSEPT DANIŞMANI BARIŞ DEVECİ’DEN BİRBİRİNDEN LEZZETLİ TARİFLER ALDIK.

ZAHTER SALATASI
200 gr zahter 100 gr maydanoz 100 gr taze soğan
400 gr domates 115 gr zeytinyağı 75 gr nar ekşisi
20 gr yeşil zeytin
YAPILIŞI: Zahter, maydanoz, taze soğan ve domatesi zırhla çekin. Üzerine zeytinyağı, nar ekşisi ve yeşil zeytin ekleyip servis yapabilirsiniz.

HUMUS

MALZEMELER:
400 gr haşlanmış nohut 
6 gr kimyon
7 gr limon tozu 5 gr tuz
300 gr tahin 300 ml su
YAPILIŞI:
Nohudu bir gece önceden ıslatın. Daha sonra suyunu değiştirerek eriyene kadar haşlayın. Haşladığınız nohudu soğuduktan sonra baharatlarla birlikte mikserde ortalama 8 dakika çekin. Ardından azar azar suyu ve tahini dengeli bir biçimde ilave edin. Bu işlemden sonra malzemenizi ortalama 4 dakika mikserde çekin. Sunumu tahin, sarımsak ve limon suyu ile gerçekleştirebilirsiniz.

Kaytaz Böreği
MALZEMELER:
550 gr un 10 gr maya Yarım çay kaşığı tuz  300 gr su 
20 gr Pınar Tereyağı 45 gr ayçiçek yağı 400 gr dana traç kıyma ve kuzu boşluk karışımı kıyma 140 gr köy domates salçası 460 gr kuru soğan Yarım tutam karabiber
YAPILIŞI: Bir kaba un, maya ve tereyağını koyun, ardından su ve yağ ile beraber mayayı eritin. Tuz ilave ettikten sonra iyice yoğurun. Hamurun kıvam alabilmesi için ellerinizi yağlamayı unutmayın. Daha sonra 5 dakika kadar hamuru dinlenmeye alın. Dinlenmiş hamurları ufak ufak elle kesin ve tepsilere dizin. Ardından oda sıcaklığında ortalama 10-15 dakika kadar dinlendirin. Hemen pişmeyecekse dolapta 24 saat bekletebilirsiniz. Bir tarafta kıyılmış soğan, bir kere çekilmiş ve kıyma haline getirilmiş et, salça ve baharatları ayçiçek yağı ilave ederek iyice yoğurun. Dinlenen hamurunuzu çubuk şeklinde uzatıp dolama şeklinde sarın ve yağlanmış tepsiye dizin. Dizdiğiniz hamurların üzerini üç parmağınızla hafifçe açıp hazırladığınız iç harcından hamurun üzerine yerleştirin. Elinizi erimiş hafif ılık tereyağına bandırıp böreğin üzerinde gezdirin. Fırında 200 derece sıcaklıkta yarım saat pişirin.

SİNİ KEBABI
MALZEMELER:
600 gr dana kıyma 400 gr kuzu boşluk
250 gr al biber 150 gr domates
2 demet maydanoz 20 gr tuz
2 gr karabiber 2 gr kimyon 8 gr sarımsak
Lavaş (servis için)  Özel sos

HAZIRLANIŞI:

Dana eti ve kuzuyu makinede bir kere çektirin. Daha sonra al biber, soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp zırhla kıyın. (Zırh kullanmayanlar bunu bir bıçakla, rondo veya mutfak robotunda da yapabilir.) Doğranan malzemelere maydanoz ilave edin ve zırhla tekrar kıyın. Ardından et ve baharatları ilave edip 1 dakika kadar karıştırın. Zırh ile 3 ila 5 dakika arasında çekin ve kıvama getirin. Sunum yapılacak tepside elle kenar verdikten sonra salça ve su ile hazırladığınız sosla beraber 330 dereceye getirdiğiniz fırında pişirebilirsiniz.