YAŞAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI’NDAN NYSA ANTİK KENTİ’NE DESTEK

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’ndan Nysa Antik Kenti’ne destek

AYDIN’IN SULTANHİSAR İLÇESİNE BAĞLI NYSA ANTİK KENTİ, YAŞAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI’NIN DESTEĞİYLE GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR. VAKIF 1998 YILINDAN BERİ PROJEYİ DESTEKLİYOR…

1974 yılında kurulan ve bu yıl 40’ıncı yılını kutlayan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, eğitime, kültüre ve sanata olan desteğinin yanı sıra tarihimizin gün ışığına çıkarılmasına verdiği desteği de sürdürüyor. Önceki yıllarda Çeşme Erythrai kazılarına destek olan Vakıf, Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde yer alan Nysa Antik Kenti arkeolojik kazılarına da 1998 yılından bu yana destek veriyor. Vakfın Nysa Antik Kenti’ni anlatan ve basımı 1999 yılında yapılan bir de kitabı bulunuyor.

Vakıf İdare Heyeti kazı alanındaydı

M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Nysa Antik Kenti’nin ortaya çıkarıldığı kazı alanını ziyaret eden Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti ve Yaşar Holding yöneticileri, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim üyelerinden ve aynı zamanda Nysa kazıları bilimsel danışmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’den bilgi aldı. 1907 yılında Alman Walther Von Diest tarafından başlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle, günümüze kadar birçok yerli ve yabancı bilim adamının ve öğrencinin yer aldığı kazı çalışmalarında Nysa Antik Kenti’nin önemine değinen Öztaner, “Menderes Nysa’sı olarak da adlandırılan kent, özellikle Roma döneminde eğitim ve kültür açısından oldukça ilerlemiştir. Kentte eğitim amaçlı kullanılan yapılardan biri, genç erkeklerin eğitildiği Gymnasium, diğeri ise Efes Celcius Kütüphanesi’nden sonra, Anadolu’nun en iyi korunmuş örneklerinden biri olan Kütüphane’dir. Bu yapıların yanı sıra Agora, Tiyatro, Stadion ve Çarşı Bazilikası da, Nysa kentinin gelişmiş kültürünün göstergesi olan yapılardır” dedi.

Feyhan Yaşar: “Çalışmalara olan katkımız artarak sürecek”

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, “Vakfımız Nysa kazılarına 1998 yılından bu yana desteğini sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde tarihimizin gün ışığına çıkarılması çalışmalarına kurumların destek vermesinin çok önemli olduğuna ve bu desteğin sürdürülebilir olması gerektiğine inanıyorum. Uzun yıllardır verdiğimiz destek ile el ve güç birliğiyle gelinen bu nokta hepimizi heyecanlandırıyor. Çalışmalara olan katkımız artarak sürecek” dedi.