PATEN KAYMAK HEM EĞLENCELİ HEM ÖĞRETİCİ

Paten kaymak hem eğlenceli hem öğretici

ÇOCUKLARIN BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMİNDE BÜYÜK ROL OYNAYAN SPOR FAALİYETLERİ, YETİŞKİNLER İÇİN DE SAĞLIKLI YAŞAMANIN ANAHTARI… AÇIK HAVADA, AİLECE YAPABİLECEĞİNİZ, ÇOCUKLARINIZLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİP ÇOK DA EĞLENECEĞİNİZ BİR SPORA BAŞLAMAYA NE DERSİNİZ? PATEN KAYMAKTAN BAHSEDİYORUZ…

Açık havada yapılan sporun spor salonunda yapılana kıyasla oksijenin daha fazla olması sebebiyle daha fazla kalori yaktırdığını biliyor muydunuz? Açık havada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, denizde kürek çekmek, yüzmek gibi faaliyetler doğayla iç içe olmanızı sağladığı için sizi ve çocuğunuzu mental olarak rahatlatır hem de daha fazla kalori yakarsınız. Bu da fit olmak anlamına gelir. Üstelik çocuğunuz da siz de harika bir zaman geçirirsiniz… Bütün bunlar kulağa hoş geliyor değil mi?

Paten kaymak çocuklara ne kazandırır?

Paten kaymak sadece eğlenceli bir aktivite değil aynı zamanda bir spor faaliyetidir. Spor yapmak, büyüme ve gelişmenin daha iyi olmasını, çocuğun aktif bir yaşam biçimi kazanmasını sağlar. Paten kayan çocuklar, fiziksel olarak fit bir görünüme kavuşurlar ve fiziksel yetenekleri gelişir. Kalori yakımı sebebiyle şişmanlamaları önlenir. Paten kayarken denge unsuru ön plandadır, çocuğun denge yetisi gelişirken, vücudunun hareket kabiliyeti de artar. Kendine güveni yükselen çocuk, spor yaptığı için kendini çok daha iyi hisseder. Buna, paten kayarken tanıştığı arkadaşlarıyla kurduğu sosyal iletişim de eklenince çocuğun iletişim kurma yeteneğinin de geliştiği görülür. Birlikte paten kayarsanız çocuğunuz anne ve babasıyla eğlenceli ortak zaman geçirdiği için mutlu da olacaktır… 45 dakikada 300 ila 450 kalori arasında enerji harcayacağınız tekerlekli patenle kayma sporu sırasında vücudunuzdaki birçok kas grubu birlikte çalışır.

Yanlara doğru esneyerek kaydığınızda vücudunuzun alt bölümü çalışırken dengeyi sağlamak için kollarınızı ve karın kaslarınızı çalıştırmanız gerekiyor. Bacakları sıkılaştırmasının ve selüliti azaltmasının yanında, eklemlerinize fazla yük bindirmemesi bu sporun avantajlı yönlerinden biri. İlk beş dakika ısınmak için yavaş tempoda kaydıktan sonra kademeli olarak hızlanmaya başlamalısınız... Parkta paten kayarken gördüğünüz kişilere bakarak, “Ben de kayabilir miyim acaba?” diye en az bir kez düşünmüş olmalısınız. Çocuklarınız paten kaymak istediğini söylediğinde aklınıza gelen sorularla, kendiniz için duyduğunuz endişeler bazı yönleriyle ortak olabilir: “Düşer miyim?”, “Bu yaştan sonra öğrenebilir miyim?”, “Malzemeleri nasıl alacağım?”, “Ya vazgeçersem ve boş yere spor malzemesi almış olursam” ve çok daha fazlası... Biz de kafamızdaki bu soruların cevaplarını, Buz Sporları Kulübü ve Paten Okulu yöneticisi, 12 yıllık buz pateni eğitmeni, buz hokeyi oyuncusu, antrenör Necati Demirel’den öğrendik...

Çocuklar kaç yaşından sonra patene başlayabilir?

Buz pateni ve tekerlekli patene başlama yaşı 4-5’tir. Bu spor eğlenceli olduğu kadar eğitici de bir spordur. Paten kayan çocuk yeni arkadaşlarla kolayca tanışır. Eğer bu konuda eğitim alırsa, kulüplere yazılırsa, bunu sadece bir hobi olarak değil aynı zamanda bir spor olarak da hayatına dâhil edebilir. İlerleyen yaşlarda, buz hokeyi, buz pateni ya da tekerlekli paten takımlarına katılıp, bu spora devam edebilir. Paten kaymak, denge sağlamayı öğrenmek konusunda da çocuğa önemli bir gelişme olanağı sunar. Patende; bacaklar, kollar birlikte çalışır, zihin hareketleri uygulamak için açık olur. Çocuklar paten kayarken aynı anda birden fazla unsura dikkat etmeyi içselleştirerek öğrenir.

Çoğu kişinin korkusu paten kayarken düşmektir. Siz eğitimlerinizde bu konuya nasıl yaklaşıyorsunuz?

Çok başarılı sporcular bile patene başladıklarında düşebilirler. Tekerlekli patende en fazla dikkat ettiğimiz konu, eklemlerin korunmasıdır. Ne kadar iyi kayarsak kayalım koruma ekipmanları kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunlar; kask, dirseklik, dizlik ve bilekliktir. Bu ekipmanlar tamamen korumaz ama riski azaltır. Temel eğitimdeki amacımız, düşme tekniklerini, dengeli bir düşüşü öğretmektir. Nasıl düşeceğinizi bilmeniz sizi büyük ölçüde korur.

Paten satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yeni başlayacaklarsa mutlaka bu işi uzun yıllardır yapan tecrübeli mağazalardan alışveriş yapmalılar. Çok fazla spor malzemesinin satıldığı mağazalarda, paten reyonuna bakan çalışan çok bilgili olmayabiliyor. Başlangıç seviyesindeki kişilere biz fitness ürünlerden tavsiye ederiz ama sormadan aldığınızda, mesela sırf modelini, rengini sevdiğiniz için bir paten aldığınızda, bilmeden ‘agresif paten’ almış olabilirsiniz. Önemli olan uzun yıllar kullanılabilecek, güvenli, sizin için uygun modeli satın almanızdır.

“Şu kişiler yapamaz?” başlıklı bir liste çıkarsak; kimler yer alır o listede?..

Eklemleriyle ilgili önemli rahatsızlıkları olan kişilerin iki kere düşünmesi gerekebilir. Doktora sormak bu konuda riski azaltır ve gereklidir. Aşırı olmamak kaydıyla kilolu kişiler de paten kayabilir.

Hangi mevsimlerde yapılabilir?

Avrupa’ya ve Amerika’ya baktığınızda tekerlekli paten 12 ay boyunca yapılabilen bir spordur. Avrupa’da bazı ülkelerde paten sadece bir hobi veya bir spor değil aynı zamanda bir ulaşım aracıdır. Hollanda’da bazı bölgelerde patenle işe gidip gelen kişi sayısı çok fazladır. New York’ta, büyük plazalardan çıkıp patenlerini giyerek kalabalığın arasından sıyrılan insanlar görürsünüz. Bizde ise henüz hobi seviyesinde. Kış hariç diğer mevsimlerde paten kayıldığını görüyoruz. Tekerlekli paten kapalı alanlarda da kullanılabilir.

Paten kaymak size ne kazandırır?