SAĞLIKLI KIŞ SEBZELERİ

Brokoli: Özellikle potasyum bakımından zengin olan brokoli aynı zamanda folik asit içeriği yüksek sebzelerdendir. Folik asit özellikle gebelik planı olan kadınlar için vazgeçilmez bir mineraldir; bu nedenle sıklıkla tüketmeleri gereklidir. Brokolinin pişirilme yöntemi de çok önemlidir. Haşlama suyunun dökülmemesi vitamin kayıplarını engellemenin en iyi yoludur. Ayrıca bazı kanser türlerine yakalanma riskini de azaltır.

Tere:

İçerisindeki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde kanı temizler. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Böbrek taşlarını eriterek düşmesini kolaylaştırır. Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. Güç verir ve halsizliğe iyi gelir.

Havuç:

A vitamini içeriği yüksek olan havuç aynı zamanda iyi bir posa kaynağıdır. Mide ve bağırsak sorunu yaşayanlara iyi gelen havuç, kolesterolü dengelemede de rol oynamaktadır.

Lahana:

Güçlü bir antioksidan olan selenyum içerir. Bazı kanser türlerine karşı vücudu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Mide ve bağırsak sağlığı için de önemli bir sebzedir.

Kabak:

Bir öğünde kabak yediğinizde günlük folik asit ihtiyacınızın yüzde 25’ini karşılamış olursunuz. Güçlü bir antioksidan olan A vitamini bakımından zengin bir besindir.

Turp:

Böbrekler için yararı olan turp aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Yemeklerle birlikte tüketildiğinde tokluk hissini de artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle kış aylarında hastalıklara karşı direncimizi artırır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini azaltır.

Hastalıklara yakalanmamak için diğer besin öğeleri…

Demir: Demir sadece kış aylarında değil, tüm yaşam boyunca sağlığımızı koruyan ve zinde bir yapıya sahip olmamızı sağlayan başlıca besin öğesidir. Demir seviyesi düşük olan kişiler, daha çabuk üşüdükleri gibi, hastalıklara da daha kolay yakalanırlar. Demir içeriği yüksek olan eti, pekmezi, koyu yeşil yapraklı sebzeleri yeterli ve dengeli miktarda tüketmeniz kış aylarını daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.

Protein: Protein ana besin öğelerinden biridir. Doku ve organların yenilenmesi ve gelişimi için önemli olan proteinin, kış aylarında daha dirençli bir vücut için alınması şarttır. Bu sebeple de et ve ürünleri ile süt ve ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesi gereklidir.

KIŞ AYLARINDA SÜT İÇİLMESİNİN ÖNEMİ

Havaların soğumasıyla birlikte giydiklerimize dikkat etmemizin yanı sıra yediklerimize ve içtiklerimize de özen göstermemiz gerekir. Kış aylarında hastalıklardan korunmanın bir diğer yolu ise içerisindeki zengin besin öğesi ile bağışıklık sistemini güçlendiren sütü yeterli düzeyde içmektir. Soğuk havalar nedeniyle gribal enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonları, faranjit gibi hastalıklara yakalanma riski oldukça yüksektir. Sütte protein, yağ, laktoz, vitamin ve mineral içeriği zengindir; bu nedenle de kış aylarında günde iki bardak içilmesi gereklidir.