Pınar'la Yaşam Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Dergisi Ocak 2019

S on yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız probiyotik söz- cüğünün, “yaşam için” anlamına gelen Yunanca kökenli bir sözcük olduğunu biliyor muydunuz? Probiyotikler, ağız yoluyla alındığında sağlık üzerine yararlı etkileri olan canlı mikro- organizmalardır. Yetişkin bir bireyde, bağırsak mukozasını bir örtü gibi kaplayan yaklaşık 100 trilyon (yaklaşık 1.5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunur. Türleri 500 üzerinde olan bu bakteriler ve man- tarlar normal bağırsak florasını oluştururlar. İyi bakteriler bağırsak duvarına yerleşirler ve sayı üstünlüğü ile hastalık yapabilecek bak- terilerin fazla üremesine izin vermezler. Bağırsaklardaki hassas ve bir o kadar mükemmel dengenin bozulması, birçok sağlık proble- mine zemin hazırlar. Bunu önlemek için de yapılması gereken, pro- biyotikleri artıracak bir beslenme düzenine sahip olmaktır. Probi- yotik zengini gıdalar arasında birincilik kefirindir. Kefir kadar güçlü bir probiyotik kaynağı neredeyse yoktur. Vücudunuza soktuğunuz her kefir tanesi, bir probiyotik ilacıdır. Her birinin içinde milyarlar- ca probiyotik bakteri bulunur. Her gün içeceğiniz 1-2 bardak kefir, günlük probiyotik ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Sağlık dos- tu kefirin vücudumuza sağladığı faydalar, saymakla bitmiyor; en önemlilerini şu ana başlıklarda toplamak mümkün… PROBIYOTIK KAYNAĞI VE BAĞIŞIKLIK SISTEMI DOSTU: Kefir, önemli bir probiyotik kaynağıdır ve sağlığımız üzerinde sayısız faydaları bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı ile birlikte tüketildi- ğinde, bağırsak florasını korur. Antibiyotiğin bağırsak üzerindeki olumsuz etkisini azaltır. Kefirin düzenli olarak içilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve sindirim sisteminin düzenli çalışma- sına yardımcı olur. KANSERE KARŞI KALKAN: Bağırsaklarımızdaki iyi bakteri sayısı ne kadar fazla olursa, genel olarak vücut direncimiz de hastalık- lara karşı o kadar yüksek olur. Kefir, kansere karşı koruyucu özel- liği sayesinde tümör oluşumunu önler; hücrelerin yenilenmesini sağlar. ASTIMA KARŞI KORUYUCU, KEMIK SAĞLIĞINI DESTEKLEYICI: Düzenli olarak içilen kefirin alerji ve astıma karşı da koruyucu ve iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Kefir, kalsiyum içeriği ile kemik sağlığı için de önemli bir besindir. MIDE DOSTU: Gastrit ve ülser tedavisinde, yarayı iyileştirici, mi- dedeki hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır. Gece yatmadan 2 saat önce 1 bardak içilmesi mideyi rahatlatır, sabah güne daha zinde başlamanıza yardımcı olur. Günlük tüketim miktarı 500 ml’yi (yaklaşık 2 bardak) geçmemelidir. KILO VERMEYE YARDIMCI: Diyabeti olan bireylerde ara öğün olarak tercih edilebilir. Kan şekerini dengeler. Kilo kontrolü için di- yet yapan kişilerde uzun süre tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi özelliği sayesinde çabuk acıkmaları önler. BESLENME KEFİR Bağışıklık Sisteminizi kefirle güçlendirin İSTANBUL FLORENCE NIGHTINGALE HASTANESİ, BESLENME VE FİTOTERAPİ UZMANI ECE GÜNAY AKKUŞ, KEFİRİN MUCİZELERLE DOLU DÜNYASINA DİKKAT ÇEKİYOR… 10 I PINAR’LA YAŞAM

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3OTE1