OKULDA BAŞARININ YOLU KAHVALTIDAN GEÇİYOR
Okullar açıldı, çocuklar da, aileler de tatlı bir telaş içinde. Okula giden çocukların belki en çok ihmal ettikleri şey kahvaltı! Yapılan araştırmalar sonucunda okula giden çocukların yüzde 10’unun kahvaltı etmediği ortaya çıktı.

Hele daha da büyüyüp ergenlik çağlarına girdiklerinde bu oran her üç çocuktan birine yükseliyor. Oysa güne kahvaltıyla başlamak büyüyen vücut ve beyin için en gerekli şey. Çocuğunuza benzini biten bir otomobilin (yani bütün gece aç kalan bir vücudun) nasıl çalışacağını merak ettiğinizi sorun. Özellikle beyin, glukoz yani şekere gereksinim duyar ve glukoz olmadığında iyi çalışamaz. Yeni şeyleri anlamakta gecikir, hatırlama kapasitesi azalır.
Duke Üniversitesi’nde 2004 yılında yapılan bir çalışmada, kahvaltı verilen ve verilmeyen iki grup çocuğa akıllarında tutmak için sayılar söylenmiş. Sözel yeteneklerini ölçmek için de 60 saniye içinde akıllarına gelen tüm hayvan adlarını söylemeleri istenmiş. Bu çalışmanın yapıldığı birçok merkezde, kahvaltı edenlerin başarısı her iki testte de daha yüksek bulunmuş.
Kahvaltı Alışkanlığı
Çocuklara Ne Kazandırır?

Sağlık! Kahvaltı edenlerin genel sağlığı çok daha iyi çünkü yiyecek çeşitleri daha sağlıklı. Kahvaltıda yenen tam tahıllı ekmek, yulaf vb. tahıllar gün boyunca alınamayan liflerin alınmasını sağlarken zeytin ve yumurta da protein ve yararlı yağlar açısından son derece faydalı.

İnce Kalmak! Bazı çocuklar ve özellikle ergenlik yaşındakiler kahvaltıyı özellikle atlıyor ve bunun ince kalmak için iyi bir yol olduğunu sanıyorlar. Aslında gün içinde atıştırdıkları kalorisi yüksek besinlerle daha fazla kilo alabiliyorlar.

Başarı! Kahvaltı eden çocuklar okulda daha başarılı, konsantrasyonları ve enerjileri daha yüksek olur. Yeni şeyler öğrenmenin ve sınavda başarılı olmanın yolu, sabah beyine enerji sağlamaktan geçer.

Peki ne tür bir kahvaltı yapılmalı?
Protein bakımından zengin bir kahvaltıyı tercih edin. Yumurta, süt ve peynir hem protein hem de kalsiyum açısından ihtiyacı karşıladığı için önemlidir. Çocuklar kemiklerinde kalsiyum depolamaya ve kemiklerini kalınlaştırmaya ergenlik çağlarında başlıyorlar. Bu durum 20’li yaşlara dek devam ediyor. D vitamini çok sınırlı besinde var ve yumurta bunların başında geliyor. Özellikle kışın güneş ışını alma imkanı az olduğunda yumurta tüketmek önemli. D vitamini sadece kalsiyum emilimini değil, anti kanser özellik ve bağışıklığa olumlu etki de sağlıyor.
Mısır, pirinç, kakaolu tatlandırılmış tahıl gevrekleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Glisemik indeks aldığımız şekerin ne kadar hızla kan şekerini yükselteceğinin göstergesidir. Bir kase şekerli mısır gevreğiyle, bir kase şekerli yulafın karbonhidrat yükü aynı olabilir ama glisemik indeksleri çok farklıdır. Biri kan şekerini yükseltip 2 saatte düşürürken, yulaf gibi tam tahıllar içerdikleri lifler sayesinde şekeri yavaşça yükseltir ve sabahın tümünü geçirebilecek enerji sağlar. Kan şeker düzeyinin ani düşmesi çocukların ruh halini, ve odaklanma gücünü azaltabilir. Lif içermesi açısından tam tahıllı ekmekler, yulaf, kinoa gibi tahıllar tercih edilmeli. Badem, ceviz, fındık, taze meyve, kuru meyve, zeytin de verilebilecek faydalı seçenekler.

Kahvaltı İçin Nasıl Zaman Yaratabiliriz?
• Çocuğunuzun gece daha erken yatmasını sağlayın.
• Kahvaltıya zaman ayırabilecek şekilde uyandırın.
• Kahvaltıyı öncelik haline getirin, mümkünse tüm aile beraber oturun. Genelde beraber yemeğe oturan ailelerin çocuklarında obezitenin daha az görüldüğü ortaya konuldu.
• Oturmak zorsa, o zaman çocuğunuza yolda yiyebileceği pratik bir şey hazırlayın.
• Yoğurt ve kuru meyve
• Tam tahıllı ekmekle peynirli veya yumurtalı veya mevsim uygunsa domatesli sandviç
• Meyve
• Pınar Süt