Yaz aylarında hangi yemekleri pişireceğinize ve yiyeceğinize karar veremediyseniz, hem sizi hem sevdiklerinizi mutlu edecek bir önerimiz var: soğuk ve ılık mezeler...
Bu sayımızda İstanbul’daki “Neyle Neyle Restoran”ın şefi Davut Çokgörmez’den sizin için birbirinden lezzetli tarifler aldık.
Davut Çokgörmez
“Neyle Meyle Restoran” Şefi
Şakriye
Malzemeler:
- 2 bostan patlıcanı
- 2 adet tatli sivri biber
- 2 adet acı sivri biber
- Birer adet yeşil, kırmızı ve sara dolmalık biber
- Birer çay kaşığı şeker ve tuz
Hazırlanışı: Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyun. Hepsini küçük küçük doğrayın. Üzerine iki diş doğranmış sarımsağı, şekeri ve tuzu ilave edip karıştırın. Taze fesleğenle süsleyip; dilerseniz soğuk, dilerseniz sıcak servis edebilirsiniz.
Kuşkonmaz
Malzemeler:
- 1 bağ kuşkonmaz
- 2 kaşık Pınar Labne Peyniri
- 2 kaşık süzme yoğurt
- 4 çorba kaşığı ceviz
- 2 kaşık zeytinyağı
Hazırlanışı: Kuşkonmazları başından saplarına doğru soyun. Kaynayan suyun içine atın, iki-üç dakika bekleterek pişirin. Kaynayan sudan çıkardığınız kuşkonmazlari vakit kaybetmeden buzlu suyun içine alın. Bir kâsede Pınar Labne’yi, süzme yoğurdu ve iki kaşık zeytinyağını karıştırın. Buzlu sudan çıkardığınız kuşkonmazları ve küçük parçalar haline getirdiğiniz cevizleri bu sosa ekleyip karıştırın. Taze fesleğen veya taze nane ile servis yapabilirsiniz.
Hardal soslu levrek
Malzemeler:
- 1 kg levrek (derisi ve kılçığı çıkarılmış)
- 1 çorba kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı sirke
- 1 su bardağı limon suyu
- 100 gram çam fıstığı
- 4 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı hardal
- 1 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Bir kapta şeker, sirke ve limon suyunu karıştırın. Parça parça doğradığınız levreği bu karışımın içine ekleyip iki saat dinlenmeye bırakın. Bir başka kapta çam fıstığı, sarımsak, hardal ve zeytinyağını rondodan geçirin. İki saat beklettiğiniz balıkları suyun altında yıkayıp süzün ve hardalla hazırladığınız bu sosla karıştırıp yine iki saat beklettikten sonra limon suyu ile servis edin.
Karidesli patlıcan
Malzemeler:
- 4 adet patlıcan
- 250 gram Pınar Karides
- 1 yemek kaşığı Pınar Tereyağı
- 30 g Pınar kaşar Peyniri (veya permesan peyniri)
Hazırlanışı: Dört adet patlıcanı közleyin ve bütün olarak kabuklarını soyun. Ocaktaki tavanızda tereyağında soteleyin. Patlıcanı uzunlamasına kesip, içine karidesi doldurun. Üstüne rendelenmiş kaşar peynirini serpip fırına verin. Üzeri kızarınca fırından çıkarın.
Fincan böreği (70 adet)
Malzemeler:
- 7 adet yufka
- 18 adet yumurta
- 1 çay bardağı Pınar Süt
- 2 kilo Pınar Kaşar Peyniri
- Kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı: Kaşar peynirini rendeleyin. İçine bir çay bardağı sütü ve yumurtaları (beyaz ve sarısıyla) kırarak ekleyin ve iyice karıştırın. İlk yufkayi tezgâhın üzerine serin. Hazırladığınız karışımı altıya bölün ve ilk parçayı ilk yufkanın üzerine her yerine eşit gelecek şekilde sürün. Bu işleme son kata kadar devam edin. Son katta yufkanın üzerine bir şey sürmeyin. Bir fincan veya bardağin ağzıyla yufkayı yuvarlaklar halinde kesin. Kestiğiniz bu yuvarlak küçük börekleri kızgın yağda kızartın.
Zeytinyağlı enginar
Malzemeler:
- 5 enginar
- 1 limon
- 1 patates
- 1 havuç
- 4 diş sarımsak
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 litre su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 10 adet arpacık soğan
Hazırlanışı: 1 litre suyun içerisine unu, zeytinyağını, tuzu, şekeri ve bir limonun suyunu ekleyip iyice karıştırın. Ayıklanmış olan enginarları, soyulmuş, doğranmış havucu ve patatesi, bütün halindeki arpacık soğanlar ile bütün halindeki sarımsakları suyun içine ekleyin. Ocakta önce hızlı, sonra kısık ateşte 45 dakika pişirin. Dereotuyla servis yapabilirsiniz.
Taze fesleğenli mezgit
Malzemeler:
- 1 kg Pınar Mezgit Fileto
- 1 çorba kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı şeker
- 1 bardak limon suyu
- 1 demet taze fesleğen (50 g)
- 100 g çam fıstığı
- 100 gr antep fıstığı (iç kabuğundan ayrılmış)
- 2 diş sarımsak
Hazırlanışı: Mezgitleri doğrayın. Bir kapta limon suyunu, şekeri ve tuzu karıştırıp balıkları bu karışımda marine edin. Kabın üzerini streçle kapatıp dört saat bekletın. Fesleğeni, çam fıstığını, antep fıstığını, sarımsağı ve zeytinyağını rondoda çekin. Dört saat beklettiğiniz balığı suda yıkayıp süzün ve hazırladığınız sosla karıştırın. Kabınızı streçle kapatıp iki saat beklettikten sonra limon suyu ile servis edin.