Yaşam Pınarım

Bugüne dek ithal olarak Türkiye’ye gelen kuşkonmaz birkaç yıldır Türkiye’de de üretiliyor. Üretiminin yerelleşmesiyle birlikte kuşkonmazın fiyatı da daha normal bir seviyeye inmeye başladı. Ülkemizdeki üretim arttıkça, yabancı filmlerde gördüğümüz bu sebzeye kendi mutfaklarımızda daha fazla yer açacağa benziyoruz. Kuşkonmaz, kalorisi düşük bir besin. Bu sayede şimdiden diyet listelerinde yerini almaya başladı. Fosfor ve potasyum gibi minerallerle özellikle A vitamini ve diğer vitaminler yönünden yararlı bir sebze olan kuşkonmazın, kalp yetmezliği nedeniyle oluşan ödemlerin atılmasına yardımcı olduğu biliniyor. Kuşkonmazın, kalbi güçlendirmesi, vücuttaki ödemi atmaya yardımcı olması, kanı temizlemesi ve kum dökücü etkisi de bulunuyor. Beslenme uzmanı Taylan Kümeli, bu bilgilere, kuşkonmazın sindirimi kolaylaştırma, zihni yatıştırma, kemikleri koruma ve afrodizyak etkileri olduğu görüşlerini de ekliyor ve bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor: Gut hastalığı çekenler kuşkonmazı hiç yememeliler. Böbrek rahatsızlığı olanlar ise, seyrek ve az yemeli… Tam bir sağlık deposu olan taze bakla da bahar sebzelerinden biri. Bağışıklık sistemini desteklemesi, kan değerlerini düzenlemesi, kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olması, serbest radikallerin oluşumunu önlemesi, dopamin içeriği ile Parkinson hastalığının gelişmesine engel olması, baklanın başlangıçta sayılabilecek faydalarından sadece birkaçı… Osteoporoz, romatizmal hastalıklar ile kalp ve damar hastalıkları baklanın savaştığı diğer hastalıklar… Dişleri güçlendirmesi, vücuttaki leke oluşumunu önlemesi ve rahat bir uykuyu desteklemesi de cabası… Bunca faydasının yanında, baklanın tüketirken dikkat etmeniz gereken özellikleri de var. 7 yaşından küçük çocuklara bakla verilmemesi tavsiye ediliyor. Şeker hastaları doktorlarına danışarak bu besini yemeliler. İlk defa yiyecek olanlar gıda alerjisine karşı küçük bir porsiyonla başlamalı, küçük bir yan etkide dahi doktorlarına haber vermeli. Çok fazla tüketilmesi gaz sorununa yol açabileceğinden, haftada bir öğünden fazla da tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Ve unutmadan, bakla pişirildiği gün yenmeli… Kuşkonmaz Bakla ARTIK TÜRKİYE’DE DE ÜRETİLİYOR TAM BİR SAĞLIK DOSTU YAŞAM PINARIM I 7

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3OTE1