Pınar'la Yaşam Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Dergisi Ocak 2019

PINAR’LA YAŞAM I 9 BROKOLİ Kalp-damar hastalıklarına karşı çok önemli bir besin olan brokoli, kansere karşı da en önemli koruyucu bitkiler arasın- da yer alıyor. Brokoli, kolesterol düşürücü etkisinin yanı sıra, B grubu vitaminleri içermesi ile kalp krizi, damar tıkanıklıkları ve felç gibi hastalıklardan koruyucu etki sağlıyor. Brokolinin içerisinde bulunan “sülforafan” tam bir kanser savaşçısı ola- rak biliniyor. Yaraların iyileşmesini sağlayan bu yeşil sebze, yüksek lif oranı ile sağlıklı bir sindirim sistemine de destek veriyor. Brokolinin çorbasını yapa- bilir, haşlayıp yağ, limon ve tuz ile salata hazırlayabilir ya da salatalara çiğ olarak ekleyebilirsiniz. Taze fasulye pişirir gibi kıymalı brokoli yemeği de yapabilir- siniz. Brokoliyi haşlarken tencerenin kapağını birkaç kez kaldırıp kapatır- sanız yeşil rengini korumasını sağ- larsınız. Çiçek kısımlarını tencereye birkaç dakika sonra atmanızı tavsiye ederiz, çünkü sap kısımları daha geç pişecektir. Böylece çiçekli kısmı gere- ğinden fazla haşlamamış olursunuz. YEŞİL SAĞLIK DEPOSU İşte güçlü bir antioksidan kaynağı daha… Soğangiller ailesinden gelen pırasa, antioksidan vita- minlerden A ve C vitamini ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren flavonid ve gallik asidi yüksek oranda içeriyor. Lif ve C vitamini oranı oldukça yüksek bir sebze olan pırasa, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurken, C vitamini ile de cildin elastikiyetini korumasını sağ- lıyor. Bu sayede zayıflama sırasında sarkma probleminin önüne geçiyor. Bol limon ekleyerek pişirdiğiniz pırasa, C vitamini içeriği daha da arttığından bağışıklık sistemini iyileştiriyor. Pırasanın mutfaklarda oluşturduğu hafif nahoş koku- yu sevmeyenler için önerimiz ise onu salatalara soğan olarak ekleyip tüketmeleri… Çocuklar dahil hemen herkes pırasalı böreği çok seviyor. Çorbasını pişirebilir, mücvere ekleyebilir, fırın yemeklerinde kullanabilirsiniz. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR PIRASA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3OTE1