Çağla Aşı Çorbası
Gaziantep mutfağında önemli bir yeri olan aynı zamanda ilk baharın habercisi olarak bilinen tarif ile karşınızdayım. Çağla Aşı Çorbası nasıl yapılır?
2-4 Kişilik
Malzeme Listesi
- 500 g çağla
- 250 g kuşbaşı et
- 75 g nohut
- 5 g tuz
- 3 diş sarımsak
- 3 adet taze soğan
- 50 g zeytinyağı
- 250 g süzme yoğurt
- 1 adet yumurta
- 30 g Pınar Tereyağı
- 5 g karabiber
- 10 g haspir baharatı
Nasıl Yapılır?
- Çağlalar ikiye kesilip çekirdekleri çıkartılır. Bir tencerede üzerini geçecek kadar su eklenerek 5 dakika kaynatılır.
- Etler yıkanır üzerine su ilave ederek kaynatılır. Kaynayan etin üzerinde oluşan köpükler ara ara temizlenir.
- Etlerin üzerine nohut ve tuz ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Çağla, kıyılmış sarımsak ve taze soğanlar kaynayan etin üzerine eklenir ve 15 dakika daha kaynatılır.
- Ayrı bir tencerede zeytinyağında süzme yoğurt ve yumurta hafif pişirilir.
- Bu pişirme esnasında yoğurdun üzerine azar azar yemeğin suyundan ilave edilir.
- Yoğurt kaynamaya başlayınca, pişen yemeğin üzerine ilave edilir ve 2 dakika daha karıştırarak kaynatılır.
- Üzerine tereyağında kızdırılmış karabiber ve haspir gezdirerek sıcak olarak servis edilir.
Püf Noktası
Haspir: Safran tabiriyle, yoğurtlu yemeklerin üzerine yağla birlikte sos olarak uygulanan kendine has tat ve kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet katan bir bitkidir.