Bebeğim İle Ek Besine Başlıyoruz!
Bebek ve küçük çocukların yetişkinlere oranla 6 kat fazla D vitamini, 4-5 kat fazla kalsiyum, 4 kat fazla C vitamini, 3-4 kat fazla çinko, 4 kat fazla demire ihtiyacı olduğu bilinmektedir.
Uzmanlar, ilk altı ay sadece anne sütü vermenin, altıncı aydan sonra uygun tamamlayıcı gıdalara geçerek, emzirmeye devam etmenin bebeğin sağlıklı gelişimi açısından kıymetli olduğunun altını çizmektedir. Tıbbi bir engel olmadığı sürece anneler de emzirmeye devam etmeyi tercih eder. Ama konu ek besine geldiğinde kafalar karışır ve endişe sinyalleri çalmaya başlar.
Peki bebeklerin bu ihtiyaçları nasıl karşılanmalıdır?
1) 3-4 günde bir yeni bir besinin bebeğe tattırılması ile ek gıdaya başlanması önerilir.
2) Bir- iki çay kaşığı miktarında başlanan ek besinlerin yavaş yavaş arttırılması gerekir. Bebeğe dokunan bir gıda tespit edildiğinde o gıdayı vermeyerek doktora danışılması gerekir.
3) Elma, armut, havuç, patates, yoğurt ve pirinç uzmanlara göre bebekler için en uygun ilk ek gıdalardır.
4) Gıdaların önce sulu, ardından püre kıvamında ve en son pütürlü şekilde verilmesine damak ve diş sağlığı gelişimi açısından dikkat edilmelidir. Blender yerine çatalla ezilmesi besinlerin değerini korumasını sağlamaktadır. Gıdaların tahıl, yoğurt ve pekmez gibi tatlarla zenginleştirilmesi de mümkündür.
5) Bebeklerin ne sıklıkta beslenmesi konusu ise diğer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu soruya en çok verilen cevap: 3N-1N kuralıdır. Zorla yemek yedirmek yerine öğünde “Ne yeneceğine, öğünü Nerede yeneceğine ve öğünün Ne zaman yeneceğine ebeveyn karar veriyorsa, Ne kadar yeneceğine çocuk karar verir.” demeyi öğrenmek önem taşır.
Ek besinler verilirken dikkat edilmesi gerekenleri sıralarken en önemlilerinin altını çizmekte fayda var;
Unutulmamalı ki, bebeğin karnının doymasından çok besin faydasını alması daha önemlidir.
- Öğünlere ekmek eklememeye özen gösterilmelidir.
- Besinlerin bulamaç halinde verilmemesine dikkat edilmelidir.
- Besinler oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir.