Doğru Beslenmeyi Öğretin
Bu şekilde çocuğunuzun hem daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesinin temelini atmış olursunuz, hem de büyümesine katkıda bulunursunuz. Peki ama bu alışkanlığı nasıl kazandırabilirsiniz?
Birinci Adım: İşe çocuğunuza örnek olarak başlayın
Sağlıklı beslenme üç ana ve üç-dört ara öğün prensibine dayanır. Çocuğunuzun ana öğünlerini planlarken dikkat etmeniz gereken, bu öğünlerin beş besin grubunu (et, süt, tahıl, sebze-meyve, yağ) içermesini sağlamaktır. Ama sadece mönüyü planlamak yetmez, çocuğunuza örnek de olmanız gerekir. Çocuk beslenmesinde en önemli rolü anne- baba oynar. Çocuklar anne ve babalarını taklit ederler. Kahvaltısını yapmadan çıkan veya abur cubur (poğaça, kek, açma) yiyerek kahvaltıyı geçiştiren anne ve babaların çocuklarından kahvaltıyı doğru şekilde planlamasını ve yemesini beklemek biraz haksızlık olur.
İkinci Adım: Kahvaltının en değerli öğün olduğunu unutmayın
Çocuğun evden çıkma saati ne olursa olsun mutlaka kahvaltı yapmasını sağlayın. Çocuk için seçilecek sağlıklı alternatifler kısa sürede yenebilen ama uzun süre tok tutacak, enerji, vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler olmalıdır. Birkaç örnek kahvaltı mönüsünü şöyle sıralayabiliriz: Peynirli-sebzeli omlet, tam buğday ekmeği ve süt / Ev yapımı kıymalı veya peynirli poğaça ve süt / Pankek (içine ev yapımı reçel ve fındık) ve süt / Tam buğday ekmeğine yapılmış söğüş sebzeli, peynirli veya jambonlu sandviç ve süt.
Üçüncü Adım: Öğlen yemeklerini iyi organize edin
Öğlen yemeğini evden getirenler için tam buğday ekmeği içerisine yapılmış (köfteli, tavuklu, peynirli) sandviçler, yanına söğüş sebze, içecek olarak ayran, süt veya su tercih edilmelidir. Özellikle okul çağındaki çocukların asitli içeceklerden uzak durması, ileriki hayatlarında sağlıklı ve zinde vücut yapısına sahip olmaları açısından çok önemlidir. Yemek veren okullarda ise anne ve babalar mutlaka aylık okul mönüsünü takip etmeli, çocuğun beslenmesinin planlamasında aktif rol oynamalıdır. Örneğin o gün öğle yemeği mönüsünde mantı veya makarna varsa akşam yemeğinin daha az karbonhidratlı olmasına, eksik kalan et grubu ve sebze grubuna ağırlık vermesine dikkat etmeleri önemlidir.
Dördüncü Adım: Ara öğünlerine ve beslenme çantasına özen gösterin
Okul çantasını hazırlarken içine ara öğün olarak hazır yiyecekler koymak yerine kendi yaptığınız ve ne içerdiğini bildiğiniz yemekleri koyun. Ev yapımı, üzümlü, havuçlu, cevizli kek; peynirli-kıymalı poğaça; fındıklı, üzümlü kurabiyeler; yanına süt konulabilir. Meyve özellikle kış aylarında içeriğinde bulunan vitaminlerden dolayı başlıca olmazsa olmazımızdır. Mutlaka günde en az iki porsiyon meyve tüketilmesi gerekir. Kan şekerinin dengelenmesi, uzun süre tokluk vermesi ve ani şeker yükselmesini önlemek için meyveyi ara öğünlerde tek başına değil, yanında mutlaka ceviz, badem, fındıkla tüketmek gerekir.
Beşinci Adım: Küçük ipuçlarına büyük önem verin
- Günde 2 bardak süt içilmesi önemlidir.
- C vitamini olmazsa olmazımız, kışın bizi koruyan en önemli vitaminlerden biri. Maydanoz, kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, hünnap, brokoli ve semizotunda bol miktarda C vitamini bulunur.
- Bol sebze ve meyve tüketilmelidir, sebzeler olabildiğince çiğ olmalıdır.
- Zencefil, zerdeçal, adaçayı, tarçın ve karanfil karışımı çaylar içilebilir.
- Aç karnına bir kaşık bal yenilebilir.
- Çörek otu yağı savunma sistemini dengeler, hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.